Hon har varit en högst etablerad artist i flera decennier, men när Rosanne Cash 2009 släppte skivan ”The list” – med ett urval från den lista med ”måste-låtar” hon fått av pappa Johnny – då fick hon ett sent men ytterst välkommet genombrott även i Sverige.
På nya skivan handlar det om eget material igen, skrivet tillsammans med maken John Leventhal, som också producerat skivan och spelar en rad instrument. Temat är den amerikanska Södern, där hon har sina rötter – och dess rika mylla av historia och mustiga berättelser, välkryddad religiositet och väldoftande matlagning. Eller som hon sjunger: ”If Jesus came from Mississippi, if tears began to rhyme, I guess I’ll start at the beginning. It’s a world of strange design.” Denna förundran inför Södern förfaller dock aldrig till smetig romantik, här är fokus på människornas arbete för dagligt bröd och värdighet, något hon beskriver med stor ömhet.
Bland mina favoriter finns den vackra Tell heaven, en uppmaning till att formulera sina bekymmer inför Något eller Någon som är större än vi själva. When the Master calls the roll är en annan stark sång, där scenen är det amerikanska inbördeskrig som så starkt präglat Söderns självbild. Körhjälpen är här inte den sämsta: Kris Kristofferson, Rodney Crowell, John Prine, Tony Joe White och Amy Helm!
Musikaliskt är det som vanligt singer-songwriter med fingertoppskänsla, här med ett extra bluesigt anslag och ett stillsamt groove. The river & The thread är som helhet Rosanne Cashs bästa skiva hittills.
Rosanne Cash
The river & The thread
(Blue Note/Universal)
Betyg: 4 (av 5)
(Recensionen har publicerats i Dagen.)